Opruimen blijft een lastig klusje, maar toch moet het gedaan worden. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken! Daarom in dit artikel de tien beste opruimtips op een rijtje.
Heb jij ook altijd moeite met het beginnen van de ‘grote opruiming’? Lees snel verder want vaak is het een kwestie van de juiste organisatie gebruiken.
1. Doe het weg
Opruimen kan soms een aardig grote klus zijn, daarom moet je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Een handige tip wat dit betreft? Doe zo veel mogelijk weg! Zo heb je dit item -wat je waarschijnlijk toch nooit meer gebruikt- voor eens en voor altijd opgeruimd.
2. Opruimen kun je leren
Voordat je gaat opruimen, moet je plannen wat je wilt gaan opruimen. Ga je de hele woonkamer op de schop nemen, of ruim je eerst die uitpuilende boekenkast op? Door georganiseerd aan het werk te gaan, is de klus binnen mum van tijd gedaan. Dat scheelt een hoop tijd!
3. Sorteren
Ook sorteren kun je leren! Als je besloten hebt om op te ruimen, maak je drie stapels: een met de dingen die mogen blijven, een stapel met troep die weggegooid kan worden en een stapel met spullen die jij weg wil doen, maar waar een ander nog plezier van kan hebben.
4. Maak ruimte
Door op te ruimen, maak je ruimte. Maar bepaalde spullen nemen nou eenmaal plek in. Zorg er daarom voor dat je genoeg opbergruimte hebt (en vind alle geheime opbergplekken in huis). Liever een grote en dichte kast met genoeg opbergruimte, dan een lege ruimte met overal kleine troepjes.
5. Kleine stapjes
Een hele dag opruimen is bijna niet te doen, het is namelijk best een intensieve klus: je moet immers steeds keuzes maken en vaak kost dat aardig wat energie. Probeer daarom iedere dag een paar minuten tijd in te bouwen om op te ruimen en verricht steeds een paar kleine stapjes.
6. Opgeruimd staat netjes
Probeer alle spullen die opgeruimd moeten worden een vaste plek te geven en maak dit duidelijk aan je partner, kinderen en/of huisgenoten. Als iedereen weet waar hij/zij een bepaald item op moet bergen, ontstaan er geen discussies en gaat deze huishoudelijke taak een stuk sneller.
7. Ieder voor zich
De gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, woonkamer en badkamer moeten door iedereen opgeruimd worden, maar de (slaap)kamers zijn de eigen verantwoordelijkheid van degene die er slaapt. Zo hoef jij minder te doen en ontstaat er wederom geen discussie over verkeerd opgeruimde spullen.
8. Doe het direct
Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een heel effectieve tip als we het hebben over opruimen. En het is heel simpel: probeer direct hetgeen op te ruimen wat je gepakt of gebruikt hebt. Je tanden gepoetst? Zet meteen de tandpasta terug.
Heb je je verkleed? Doe de vieze kleding direct in de was of hang het terug in de kast. Dit geldt eigenlijk voor alles. Ik doe dit zelf nu een half jaar en inmiddels is het een routine geworden en hoef je niet meer bewust na te denken over de handeling opruimen.
9. Verborgen plekjes uitmesten
Ben je helemaal in de opruim-mood, dan is dit een waardevolle tip. Voor veel mensen staat opruimen gelijk aan ‘uit het zicht’, maar dat is natuurlijk niet het échte opruimen. Heb jij de smaak te pakken, open dan ook eens die kast in de garage of de uitpuilende dozen op de zolder. Zoek de verborgen plekjes in jouw woning en ruim alles daadwerkelijk op in plaats van uit het zicht.