buffet

Het eeuwige honger gevoel

Heb jij heel erg vaak honger? In deze blog vertel ik je hoe dit kan komen omdat het lang niet altijd is wat je denkt. Honger is een groot woord en mensen denken dat als de maag rommelt dat ze honger hebben. Er zijn echter factoren die je zelf in de hand hebt die het maken dat je ‘honger’ krijgt. Hier volgen een aantal van die factoren. 

  1. Je eet niet genoeg eiwitten

Het eten van niet voldoende eiwitten is de grootste oorzaak van het hongergevoel. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je een gevoel hebt dat je vol zit en wanneer je niet voldoende eiwitten binnen krijgt zal je eerder een gevoel krijgen dat je honger hebt. Eet daarom als je vaak honger hebt wat extra producten met veel eiwitten om te zien of het gevoel daarmee langzaam aan verdwijnt. Ook proteïne shakes bevatten vaak veel eiwitten en zijn daarom een geschikte oplossing.

  1. Je slaapt niet genoeg

Het klinkt misschien gek maar ook voldoende slaap kan je al een heel eind op weg helpen. Wanneer je niet voldoende slaapt krijgt jouw lichaam geen tijd om het gevoel van verzadiging te volbrengen en zodra je opstaat uit bed komt er vaak onmiddellijk een gevoel van erge honger. De honger is dus te voorkomen door optijd en voldoende te slapen. Maak je geen zorgen, een slapeloze nacht kan echt niet veel kwaad.

  1. Je eet terwijl je afgeleid bent

Afleiding is ook een grote oorzaak van hongergevoel. Je kan eten terwijl je afgeleid bent maar het kan ook zo zijn dat je juist NIET eet omdat je afgeleid bent. Wanneer dit het geval is ben je te druk met je tijdsopvulling. Het is aan te raden om tijd in te lassen voor het pauzeren en dus het eten van een ontbijt / lunch / diner. Er wordt erg vaak gesproken over niet eten door afleiding en dit komt doordat mensen tegenwoordig teveel met geld en tijd bezig zijn waardoor ze de tijd niet nemen om op zichzelf te passen. Voor werkgevers geldt dan ook: Een pauze biedt jouw werknemers een frisse vooruitgang voor de rest van de dag.

  1. Je eet veel geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde koolhydraten zitten bijvoorbeeld in frisdrank, rijst en maïs. Dit houdt in dat de koolhydraten makkelijk verteerbaar zijn voor je lichaam en dat resulteert vaak in een hongergevoel. Het lichaam verteert vezels en in deze producten zitten amper tot geen vezels. Het tekort aan vezels maakt dat je al snel een wat uitgeput gevoel krijgt en honger krijgt doordat je niet voldoende binnenkrijgt. Hierdoor begint jouw lichaam aan de ‘reservevoorraad’. Eet dus voldoende producten met vezels.

Ga de strijd aan met honger!

Nu je weet waar de honger vandaan komt is het tijd om het tegen te gaan. Vaak eet je meer dan je eigenlijk van plan was en doordat je nu weet hoe het kan dat je eerder honger krijgt kun je ervoor zorgen dat je een stuk minder eet waar je zelf alleen maar voordeel van hebt. Eet gezond, niet te veel en denk aan je lichaam! Lees ook onze blog over gezond bewegen en gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *